Årsberetning for Bøgebjerg Lokalråd 2024-25 MKC
Årsberetning for Bøgebjerg Lokalråd 2024-25
Siden sidste årsmøde d. 14.3 har der været afholdt 11 møder i 2024 og et par møder i 2025
Vi har udover vores vanlige møder, også haft mandagsåbent. Her har der været åbent for at lokale kunne komme forbi og hilse på, få en kop kaffe og fortælle hvis de havde nogle input til os som lokalråd. Det har været enten hver anden eller fjerde mandag.
Vi har også deltaget i møder i vores paraplyorganisation Fynsland, bl.a. egnsmøderne, og deltaget i kommunalbestyrelsesmøder mv. Den 18.4. afholdte FMK fundraisingdag i Ringe Idrætscenter, og den 30.4 var der kursus for lokalrådsmedlemmer på Rådhuset i Ringe hvor vi også deltog.
Nogle ting har været som de plejer. Der blev i 2024 igen afholdt én dag med affaldsindsamling, hvor der var flere frivillige der dukkede op. Som altid bliver badebroen ved Nab sat op, og de grønne arealer rundt omkring bliver passet og plejet. Også flagalleen er der frivillige der tager sig af, og den bliver sat op når end den er efterspurgt. Som sådan er der nogle ting der bliver ved som det altid er gået for sig.
Men i den forgangne periode er der på andre områder sket ting og sager, hvis udfald er af afgørende betydning for udviklingen i vores lokalområde – ja nok nærmest af livsvigtig betydning for lokalområdets ve og vel.
Her skal nævns den politiske debat omkring Bøgebjergskolen, der inden årsskiftet resulterede i at der blev bevilliget ekstra 1,5 mio. kr. til skolen i 2025 og 2026. Det skyldes at elevtallene nu er for små til at skolen kan løbe rundt rent økonomisk – siges der. Det har selvfølgelig skabt en del debat, bl.a. i medierne og i kommunalbestyrelsen. Her er det blevet italesat som at vi i lokalrådet og lokalområdet, skal trække i arbejdstøjet for at redde skolen. For nu har politikerne bevilliget ekstra midler, så er resten op til os. Men det er hverken rådets eller det øvrige lokalområdes opgave at redde skolen. For forældre vælger selvfølgelig den skole de finder mest attraktiv for deres børn. Så det må være op til kommunens embedsværk og skoleledelsen, at lave en skole med en profil som vækker interesse og nysgerrighed blandt forældre. Nu har de jo fået ekstra midler til det, og så er det deres opgave at sørge for, at disse midler ikke bare falder i et dybt hul. Det handler om skolens fremtidige udvikling og fortsatte virke til gavn for lokalområdet de næste mange år frem i tiden. Lukker skolen vil vores lokalområde ændre sig markant mod det værre i fremtiden, bl.a. hvad angår det daglige liv, tilflytning mv. Så vi ser frem til at indgå i bredt samarbejde med kommune, skolen og skoleledelse og andre, i det vigtige arbejde det er at bevare skolen fremadrettet.
Sagen om skolen har sat lokalrådet på overarbejde, og der er et stort arbejde i gang. Tidligt efter vores konstituering, var fire repræsentanter fra lokalrådet tidligt på sommeren, på en lille omvisning på skolen. Repræsentanter for lokalrådet deltog bl.a. ved skolernes motionsdag og hjalp til med kaffebrygning mv. Gennem lokalrådet er det også blevet muligt at finde frivillige til at hjælpe med skolepatrulje. Vi prøver at engagere os i skolen, ved at bidrage med konkrete lavpraktiske ting hvor det er os muligt. Det er det vi umiddelbart kan bidrage med. Det er det ene ben i vores indsats i forhold til skolen.
Men på et lidt mere strategisk plan hører vi også nye takter fra kommunalt hold, om at man gerne ser at vi i lokalrådet de næste to år, har fokus på ”det gode børneliv” her i området. Det skal være en måde at understøtte skolens arbejde med at profilere sig på ny, og igen blive en attraktiv skole for de familier som tidligere har fravalgt skolen, og også for nye familier. Det kunne også gøre området attraktivt for potentielle tilflyttere med børn, at vi som lokalsamfund engager os i, og tager stilling til, hvad vi synes der skal til for at leve et godt børneliv i vores område. Det vil derfor være det centrale fokuspunkt for lokalrådets arbejde de næste to år.
For det er af afgørende betydning for et lille lokalsamfund som vores, at skolen består. Det har på samme måde som med en købmandsbutik, bl.a. betydning for huspriserne og områdets potentiale i forhold til at tiltrække tilflyttere.
Når nu jeg taler om købmanden, så åbnede d. 11.12. Der var forinden afholdt borgermøde d. 28.5 og efter det, gik det stærkt, og der blev samlet rundt regnet 2 mio. kr. ind blandt de lokale. Jeg nævner det her selvom der har været en styregruppe der har stået for arbejdet og har organiseret alle de frivillige. Men de er som bekendt etableret under lokalrådet. Lokalrådet har også bidraget til infoskærmene igen kunne komme op, og investeret i en ny styreboks. Vi er glade for den vilje lokalområdet viste, ved at investere penge, tid og kræfter i et sådant omfang, at de blev muligt igen at have en lokal handlemulighed. Det er vi meget stolte af, og det er en af de services/funktioner som er nødvendige i en landsby, for at fremtidssikre områdets fortsatte udvikling.
Endnu en af de omfangsrige opgaver som der arbejdes på, blev det nye lokalråd gjort opmærksom på tidligt efter vores konstituering i marts 2024. For allerede i foråret sidste år fik vi en hasteopgave i lokalrådet, idet vi skulle forberede et oplæg til et møde med direktør Lone Wenzell fra FMK. Hun kom d. 4.6 for at høre hvad lokalrådet havde lavet af arbejde, i forhold til at få kommunen til at etablere byggegrunde i Vester Åby. Der blev holdt oplæg, og efter en kortere snak om emnet, gik vi ud for at vise hende det påtænkte område for byggegrundene over bag præstegården og i enden af Toftevej.
Men beslutningen om byggegrundene, faldt ud til en anden bys fordel. En by lidt længere nordpå i kommunen, som oprindeligt egentlig slet ikke var med i den såkaldte prøvehandling for byggegrunde. Det var oprindeligt kun tre byer, hvor 1-2 skulle modtage penge til udstykning af byggegrunde. Men vi blev offer for et politisk spil, hvor man ind fra højre foreslog en fjerde by, hvor alle pengene så gik til, bl.a. vha. stemmer fra et samlet Socialdemokrati. Så det var ikke meget vi fik ud af det arbejde. Det har jeg dog også hørt politikere kommentere på overfor mig. Der er nok nogen der godt ved at de ikke spillede helt fint spil der.
Men hvad kan man gøre, når man bliver mødt af politiske rænkespil? Ja så man jo tage sagen i egen hånd for at få fornyet opmærksomhed i vores retning. For behovet for nye byggegrunde består i Vester Åby.
Allerede inden kommunens afslag, havde jeg i maj skrevet til Landdistrikternes Fællesråd, at vi var interesseret i at deltage i deres projekt ”Grøn Boligrotation”. Det kunne have skabt en god synergieffekt, hvis kommunen havde kigget vores vej i forhold til byggegrunde, tænkte jeg. I august fik vi så beskeden om at vi var valgt som en af seks andre byer i Danmark der kunne deltage i projektet.
Efter diverse indledende møder med konsulenter mv., var der møde i hallens cafeteria d. 25.11 hvor flere politikere var mødt op og to konsulenter fra Landdistrikternes Fællesråd informerede om projektet. Pt. er der mulighed for at besvare et spørgeskema, som sammen med kommunale dataudtræk skal danne fundamentet for konsulenternes landsbyanalyse af Vester Åby. Håbet er at vi kan komme et skridt nærmere at få etableret nogle rækkehuse, sydligt på det grønne areal bag præstegården. Der er nemlig allerede lokalplan for det område, hvilket går hele processen en del nemmere, end hvad der er gældende for det øvrige område.
Af andre opgaver kan nævns at der har været taget initiativ til en lokal aktionsgruppe i regi af firmaet Praxis. Der er afholdt et møde hvor ca. 10 lokale var mødt op. Luften er dog gået lidt af ballonen, efter at lokalrådet har mistet en del kræfter, og opgaver ifm. skolen blot er vokset og vokset. Men enkelte fra gruppen ser jeg her i aften, og det er jeg glad for.
Jeg som formand blev inviteret til menighedsrådsmødet d. 14.5 for at holde et oplæg om frivillighed og visioner for vores lokalområde. Udover det, har der været afholdt enkelte møder med menighedsrådet, med henblik på at få et samarbejde om diverse arrangementer i gang. Det er dog begrænset med kræfter vi fra lokalrådets side kan lægge i det.
Der er blevet gjort en indsats for at komme i kontakt med ejerne af eks. Bøgebjergvej 9, Svendborgvej 330 og Jenny-grunden. Men trods henvendelser, strander vores arbejde i at vi som lokalråd på samme måde som kommunen, ikke har de store muligheder for at gøre noget ved bygningernes tilstand.
Der er taget kontakt til cyklistforbundet med henblik på at indlede et arbejde for at få cykelsti fra Ulbølle over Vester Åby og videre til Faaborg. De første spæde skridt er taget, men mon ikke et sådant projekt har lange udsigter endnu. Men nu er der i hvert fald sat et arbejde i gang.
Vi har også oprettet en Facebook-side for lokalrådet, hvor der kommer opdateringer fra tid til anden. Desuden har lokalrådet også fået lavet lidt om i vores logo, idet Fjællebroen også er blevet tilføjet. Det har været vigtigt for os, i et forsøg på at tydeliggøre at vores opmærksomhed er rettet ud til alle dele af vores lokalområde.
Men lokalrådet har som sagt mistet kræfter i løbet af året. Susanne meldte ud i juni at hun stoppede i lokalrådet, og lidt senere, i september, forlod Flemming rådet. Og her kort inden årsmødet er vi nu nede på 5, snart 4 medlemmer, nu hvor Bente, vores sekretær har valgt at stoppe efter årsmødet. Vi har også set os nødsaget til at arbejde for en eksklusion af et medlem. Men der orienteres om dette under evt.
Da vi ret tidligt i denne her periode er blevet færre personer og dermed færre til at påtage os opgaver, har vi også måtte skære kraftigt ned i det vi kan engagere os i. Samtidig er vi blevet nødsaget til at forholde os til sagen omkring skolen, og dermed er der mange større eller mindre opgaver som der er blevet kastet til hjørnet. Eksempelvis var vi i sommers ikke i stand til at gøre nok ud af at reklamere for, og trods facebookopslag mv., havde vi kun fem interessetilkendegivelser. På samme måde, har vores arbejde med områdets forfaldne ejendomme også været sat på standby. Og de opgaver som forhenværende medlemmer af lokalrådet havde påbegyndt, er forsvundet sammen med dem og deres engagement og ihærdighed. Men vi har valgt at fokusere vores kræfter på de få men store opgaver. Det tror vi på er det rigtige at gøre.
Til slut skal der lyde en tak for samarbejdet til alle frivillige der har hjulpet med diverse opgaver i løbet af perioden, til jer i de forskellige arbejdsgrupper og ad hoc-grupper. Også en tak til vores samarbejdspartnere i Fynsland, i FMK mv. som lytter, vejleder og hjælper med konkrete ting, når det er nødvendigt for vores opgaveløsning. Jeg vil også til sidst sige tak til jer etablerede kræfter i lokalrådet, som har taget vel imod os nye, og jeg ser frem til det fortsatte samarbejde.
Visioner:
Vi påbegynder nu et omfattende arbejde med titlen ”det gode børneliv” der skal gælde for hele vores lokalområde. Det skal være med til at understøtte udviklingen af vores skole, og gøre lokalområdet attraktivt for børn og unge, og for børnefamilier generelt. Vi skal til at gå i tænkeboks og tænke de store og kreative tanker. Hvordan får vi flere børn og unge ud i naturen, hvordan skaber vi rum for aktivitet og fællesskab? Mit håb er, at det lokalråd som konstitueres efter i aften, får igangsat et arbejde der kan vise konkrete resultater inden vores næste årsmøde i 2026. Det kan være nye stier og bedre cykelstier til skole og centrale steder i lokalområdet. Det kan være nye udeområder, legepladser, shelters, bålpladser, en ungdomsklub, fitnesscenter. Noget som kan få de unge ud ad døren og ind i sociale fællesskaber, hvor det er muligt at engagere sig i aktiviteter der er fysiske, kreative, restituerende og meget andet. Der skal samtidig være noget som hele familien kan gøre sammen. Og vi må jo benytte os af vores områdes store styrker, som vi måske bare er blevet lidt blinde for. Jeg tænker på naturen og mulighederne for udeliv og friluftsliv. Og hvordan vi tænker det ind i ”det gode børneliv” bliver en interessant arbejdsopgave for lokalrådet det næste år.
Jeg håber lokalrådet kan indgå i konstruktivt samarbejde med skolen, pasningstilbuddene og kommunen, så vi kan arbejde i fællesskab for skolens bedste. Vi håber vi kan blive inviteret med, når det skal besluttes hvordan skolen skal profileres og når strategien skal blive til handling. For vil gerne bidrage hvor vi kan.
Så tror jeg på at vi kommer nogle skridt videre i forhold til Grøn Boligrotation og etablering af byggegrunde i Vester Åby. Der er forhåbentlig snart en landsbyanalyse klar, som vi kan bruge når vi skal videre med projektet og overbevise kommunen om at seende midler i vores retning til formålet. Landsbyanalysen kan også bruges i arbejdet på at finde samarbejdspartnere og folk der vil investere i byggegrundene her. Det arbejde håber jeg på vi er godt i gang med i løbet af kommende periode.
Så er det sidste jeg gerne ser, en bredere repræsentation og deltagelse i lokalrådets arbejde. En decentralisering om man vil. Jeg håber at vi når ud til alle afkroge om lokalområdet, og at flere folk fra Aastrup, Pejrup og Fjællebroen ønsker at delagtiggøre sig i vores arbejde. Jeg fik ændret vores logo lige efter rådets konstituering i 2024, så vi også fik Fjællebroen skrevet på. Det er der en signalværdi i, som jeg håber vi kan følge op på gennem konkrete handlinger og tiltag i alle dele af vores lokalområde.